Nørgårds Ettore "Toru"

★★★ tavoitteena YLA

tanskalainen ratsuponiori (50%)・ syntyi 11.04.2022 -vuotias, Tanska
musta, 148cm ・ yleispainotus 110cm / HeA
omistaa Meeri Jokikangas (VRL-14837) ・ kasvattaja Nørgård Stutteri ・ tuoja turjake (VRL-07415)
VH22-029-0141 / PKK5579

Historia ja luonne

Torun taru alkaa Tanskasta kasvattajansa tallilta. Orilauman kera elellyt ponipoika pistettiin satulaan ja suureen maailmaan nelivuotiaana, josta lähtien se on väläytellyt silloin tällöin potentiaaliaan myös suuremmalle yleisölle. Laatuponikilpailutkin se kävi aikanaan voittamassa, eikä ole koskaan ollut epäilystäkään siitä, ettei Torulta jokin luonnistuisi. Astumishommiinkin ori pääsi yhden tähän mennessä yhden jälkeläisen verran. Kivasti alkaneen tarun loppu tuli lyhyeen, kun Toru muutti suomalaiselle ratsastuskoululle. Laadukas ja tietyssä mielessä herkkä poni ei sopeutunut ratsastuskoulun ihmisvilinään ja sosiaalisesta yhden ihmisen ponista tuli hapan ja varsin nopeasti kova suusta. Seitsemän vuotiaaksi asti Toru sitten lopulta kulutti ratsastuskoulun uraa, kunnes orina pysynyt poni myytiin yksityiselle omistajalle. Elämäänsä kyllästyneen Torun kanssa aloitettiin hitaasti ja nyt jo yli viiden vuoden omistuksen jälkeen Meeri voi todeta omistavansa oikean kultakimpaleen. Aina se on ollut yhden ihmisen poni, mutta elämän ilo on löytynyt uudelleen ja nykyään tuuli puhaltaa täysin eri suunnasta, kun Meerin ponia ostaessa. Uudet kuviot kolkuttelivat -22 syksyllä, kun remmiin asteli nykyinen liikuttaja, jonka kanssa alku oli kivikkoinen. Nykyään Myyllä on kuitenkin oikeus kutsua itseään Torun ylläpitäjäksi Meerin elämäntilanteen muututtua raskauden ja parisuhteen myötä.

Nørgårds Ettore on sellainen aika perus yhden ihmisen poni. Se ei juurikaan harrasta mitään hempeilyn osoituksia varsinkaan alkuun, mutta lämmetessään siitä kuoriutuu jos ei nyt ihan sellainen pusuttelija, niin ihan sosiaalinen kuitenkin. Hoitaessa Toru ei juurikaan ota kontaktia, muuten kuin ruuan toivossa, mutta ei se mikään monsteritason loksuleukakaan ole. Hieman hapan, mutta jos ponin tuntee, niin yleensä kyllä hampaita osaa väistellä ja oria lukea sen verran, ettei sinne asti edes päästä. Ehkä ratsastuskouluajoilta on jäänyt huonoja kokemuksia pienistä lapsista, joita poni ei kestä yhtään. Vanhempien kanssa se tulee ihan hyvin toimeen, mutta mikään alkeisratsu Toru ei missään nimessä enää nykyään ole. Narun päässä Toru yleisesti ottaen käyttäytyy ihan kiltisti, vähän toki päivästä ja säätilasta riippuen. Tuulinen sää tai pakkaset saattavat aiheuttaa pientä virittymistä jousitukseen, mutta ei Toru koskaan päälle tule.

Perusluonteeltaan Toru on melko reipas otus ja ratsastaessa sen huomaa hyvin. Sileällä ja varsinkin esteillä ehkäpä edelleen ratsastuskoulutaustasta johtuen reipas poni on välillä aika kova suusta. Askeleet sillä on kyllä kivan tasaiset ja helpot istua, mutta muuten hyvä ratsastettavuus kaipaa kyllä hieman töitä. Sen ollessa kunnossa Toru on kivan herkkä ja etenevä, kunhan käden muistaa pitää kepeänä. Muuten ori saattaa jäädä kiihdyttelemään ja nojautumaan kuolaimelle tai saattaapa se myös jotain vihreitä kummituksiakin löytää jos sille päälle sattuu.

Esteillä poni on oikein elementissään. Jo valmiiksi reippaaseen tahtiin tulee kymmennys lisää ja ori saattaa helposti purra kuolaimeen iskiessään ylitettävän esteen näkökenttäänsä. Kavalettijumppa ja muu pieni näperryshinkkaus yleensä saa Torun paremmin avuille ja moodinkin hanaa-fiiliksestä vähän hallitumpaan menoon. Samaa pätee myös maastoiluun. Nopea askellus on Torun juttu, ja varsinkin porukassa pikkumusta saattaa helposti intoutua kisaamaan. Yksin ollessaan vihreät miehet saattavat jälleen astella kuvaan, mutta siihen tarvitaan yleensä joku extra jännä juttu taustalle. Maasto ja esteet yhdistettynä on sellainen superhyperkivasuper juttu, joka yleensä aiheuttaa melko reilua kuumumista. Ainoa este, joka voi saada Torun vaihteen pienemmälle voi olla vesieste, mutta sekin vain siksi, että poni rakastaa vettä yli kaiken.

Sukupuu

i. Nørgårds Salvatore
dsp (50%), 146cm, mkm
ii. Eyre Cailleagh
conn, 139cm, mkm
iii. Eyre Centaurion
iie. Saireach Seith
ie. Silvertears
trak, 162cm, trn
iei. Rocco Grote
iee. Silverheart
e. Nørgårds Ella
dsp (50%), 149cm, vrn
ei. Cassidy's Hope
trak, 165cm, mrn
eii. Hillbridge Renaissance
eie. Cerulean Blue
ee. Garthmoor Elite
conn, 138cm, rtkm
eei. Fflith Romeo
eee. Garthmoor Eloquence

t. Cantaloupeia s. 23/05/2022 | e. Kassiopeia
Toru on tarjolla evm-sukuisille ratsutammoille.

Tutustu Torun sukuun

i. Torun isä Nørgårds Salvatore on yksin Nørgårds Stutterin kuuluisimpia ja parhaimpia jalostusoreja. Ori on sellainen lungin puoleinen, joka tyypin käsiteltävissä oleva mustankimo ukkeli, jonka parhain potentiaali löytyy esteiltä. Ihan isänsä kaltaista hyppääjää, joka kääntyy kolikon päällä Torusta ei koskaan tullut, mutta kyllä ori on ainakin kovasti yrittänyt seurata isänsä kavion jäljissä.

ii.

ie.

e. Nørgårds Ella on ensimmäinen polven nørgårdslainen, on oikeastaan ulkonäköä lukuunottamatta hyvin samankaltainen kuin poikansa. Samanlailla yhden ihmisen poni, välillä vähän sitruunan niellyt, mutta kuitenkin ihan sosiaalinen sille päälle sattuessaan. Varsoja siitä on tehty tähän mennessä kolme, joista jokainen on sattumalta ollut musta, vaikka tamman oma väri onkin vaaleanruunikko.

ei.

ee.

Kilpailutulokset

ERJ: 2715.07 p. (6/5)
- hyppykapasiteetti: 832.62 p.
- rohkeus: 970.55 p.
- kuuliaisuus ja luonne: 911.90 p.

Ajantasalla oleva statistiikka löytyy täältä.
PKK
00/00/0000 Näyttely: rakenne, tuom. - HY
[1] ""
Villit
07/10/2023 Vaahterapolku - Syyskisat: HeC, 16/21 (55,61 %)
07/10/2023 Vaahterapolku - Syyskisat: HeB, 1/33 (67,39 %)
08/10/2023 Vaahterapolku - Syyskisat: 60cm, 15/16 (12 vp)
06/12/2023 Vaahterapolku - Itsenäisyyspäivän kisat: HeB, 3/19 (63,08 %)
06/12/2023 Vaahterapolku - Itsenäisyyspäivän kisat: 60cm, 1/6 (0 vp)
16/02/2023 Rihtniemen ratsutila - Koulurataharjoitus: HeB, 20/20 (53,14%)

16/02/2023 Rihtniemen ratsutila - Agilityponit: 2/12


Hoitovihko

Torun päiväkirja
loppuvuosi '23 Loppuvuoden 2023 kisakatsaus
2024
01/01 Uudenvuoden muksahduksia

Varustekaappi

Hoito-ohjeet
- Tarhataan ilman riimua, antaa itsensä hyvin kiinni
- Heinät viidesti päivässä, mössöt aamulla ja illalla
- Lempiherkkuna porkkana, joita saa antaa kohtuudella
- Kasvattaa hyvän talvikarvan, joten loimitetaan kohtuudella
- Sileälle koulusatula, x huopa ja etujalkoihin suojat
- Esteille ja maastoon estesatula, x huopa ja suojat kaikkiin jalkoihin, vieraassa paikassa myös korvahuppu voi olla hyvä
- Rankemman treenin jälkeen jalat on hyvä kylmätä
© Virtuaalivaruste, Varustevaunu, Rohtojuuri, Varustekartano, Sokka Luxuries, Oddpixel, Warepia Boutique & Equestrian PRO

Ulkoasu © Marjahilla. Taustakuva © Subtle Patterns. Tämä on virtuaalihevonen. 1. kuvan tausta © Hillopurkki