Vanian tamma-asema
Milka
© Anne L
Nimi JB Mildmay "Milka" Rekisteri VH18-031-0378 / PKK2881
Rotu, sukupuolisuomalainen puoliverinen, tamma Syntymäaika ja -paikka 1.8.2018, -vuotias, Suomi
Väri ruunikko Säkä 164 cm
Painotus kouluratsastus Koulutus Grand Prix / 70 cm
Kasvattaja Järnby Omistaja Maj Salovaara (VRL-14837)

3 Star Prospect 1038/1900 p.
Tavoitteena KTK, KRJL ja YLA

Luonnekuvaus

Milka saapui Vaniaan Maikin kylkiäisenä. Nainen oli jo hetken haaveillut Suomen jättämisestä ja kun siihen sopiva rako löytyi, oli Maikin suunta selvä. Eräs maailmanmatkoilla törmätty Sofie Vestergaard oli joskus nuoruusvuosina tarjonnut hänelle puolivitsillä hiprakassa tallipaikkaa, mikäli nainen joskus saisi haaveilemansa paikan pystyyn. Maikki oli soitellut naisen kanssa muutamaan kertaan sen jälkeen ja sai jotain kautta tietää Vaniasta. Mikäpä siis parempi hetki pakata kimpsut ja kampsut ja ilmestyä Sofien ovelle kaksi hevosta kourassa? Maikille taas Milka päätyi, kun nainen päätyi myymään edellisen hevosensa rakastavaan eläkekotiin. Tamma tuli vastaan Järnbyn myynneistä, eikä Maikki voinut millään vastustaa kiusausta valmiista Grand Prix tason osaajasta, jonka kanssa natsasi jo ensi ratsastuksesta lähtien.

Hieman ujon oloinen Milka kuikuilee mielellään tapahtumia vähän sivummalta ottamatta mihinkään osaa itse. Se on utelias, tavattoman utelias, aina nokka vähän sinne päin missä tapahtuu ilman, että tamma kuitenkaan tunkee itseään liian lähelle. Ihmisenä se rakastaisi Big Brotheria ja olisi kerrostalokyylien aatelistoa!

Kyttäystaipumuksineen kaikkineen ruunikko on suloinen ja sympaattinen, fiksu sekä hyväkäytöksinen. Pienestä pitäen tamma on käyttäytynyt mallikkaasti niin kengitettäessä kuin talutettaessa, matolääke on nielty ilman tappelua eikä pesupaikan toisinaan kurlaavasta lattiakaivosta ole tehty pieniäsuuria puoliverisiä syövää mörköä. Hampaiden raspaukseen Milka suhtautuu melko välinpitämättömästi, samaten klippaukseen, eikä se pahoita mieltään niistä tallin paksuimmista kuljetussuojistakaan, jotka jalassa muut hevoset kävelevät herkästi todella suurin, huolellisin, vähän typerän näköisin askelin. Milka nauttii rapsutuksista, rakastaa kuivattua leipää sekä tuntuu himoavan perunankuoria enemmän kuin mitään tässä maailmassa (paitsi ehkä tallipihan kuumimpia juoruja). Kunnon shampoopesuista puoliverinen nautiskelee kuten kylpyläreissusta kuuluukin, silmät kiinni, alahuuli lattiaa kohden valuen, täysin rentona ja tyytyväisenä.
Ainoa moite, jonka tamman käytöksestä keksin, on ettei se aina ole turhan innokas lähtemään tarhastaan. Mikäli Milka kokee mehukkaan kyttäyshetken olevan kesken, se seisoo paikoillaan kuin tatti Jännää Tapahtumaa tuijotellen, tai pahimmillaan kävelee tai ihan ravihölkkää ihmistä karkuun. Jotain voi jäädä näkemättä! Muutoin tamma kyllä käyttäytyy talutettaessakin hyvin, se ei kisko, rynni tai pyöri karusellihevosena ihmisen ympärillä.

Tämä hevosmaailman Ulla Taalasmaa ei suinkaan tee uraa juorutoimittajana, vaan kouluratsuna. Eikä ihan minä tahansa aluetason pelinä, vaan Grand Prix -tasolla, siellä lajin ja rodun kerman seassa! (Joten Milka on seurapiiritoimittaja, ei mikään tavan tuulipukujuorujen toimittaja, kiitos vain.) Perusolemuksensa sekä vähän uteliaan hölmistyneen ilmeensä vuoksi ruunikko ei heti tuo mieleen kovatasoista kouluratsua. Ratsastaja selässään tamma kuitenkin saa vähän päättäväisyyttä, jopa terävyyttä, ilmeeseensä sekä olemukseensa. Ryhti paranee, askeliin tulee tarmoa sekä niin sanotusti jousia aivan eri tavalla. Milkan askel on pitkä, tahdikas ja elastinen, liikkeet ovat tasapainoiset, voimakkaat ja ilmavat, takaosa työntää hyvin eikä etuosa sorru turhaan kauhomiseen. Erityisesti ruunikon lisätty ravi on juuri sitä mitä pitääkin, todella korrekti ja teknisesti likimain virheetöntä. Tamman toinen bravuuri on piaffe, kolmas erilaiset taivutukset ja väistöt. Milka onkin hyvin notkea ja taipuisa, kropassa on niin sanotusti haitaria.

Milka on niitä hevosia, jotka suhteuttaa tekemisensä ratsastajan taitotasoon. Aloittelijoiden kanssa puoliverinen löntystelee tyytyväisenä eteenpäin minimivaivalla, ei hermostu kuskin mahdollisesta tasapainon tai kehon hallinnan puutteista, epäselvistä avuista tai oikein mistään muustakaan. Kokeneemman ratsastajan kanssa tamma alkaa olla tarkempi avuista, niiden täsmällisyydestä sekä johdonmukaisuudesta, liikkeiden valmistelusta. Mikäli hyvin ratsastava ihminen tekee jonkin virheen, Milka saattaa ottaa pari nykivämpää askelta, heilauttaa päätään tai häntäänsä, polkaista jalkaansa tai muutoin ilmaista asioiden saaman epämieluisan käänteen. Pukkeja, pystyyn hyppimisiä tai muita hyvin dramaattisia vastalauseita Milkalta ei näe, eikä se koskaan kieltäydy kokonaan työnteosta, vaikka ratsastajalle palautetta antaisikin.
Parhaimmillaan Milkan saa ratsastettua todella kevyen pehmeäksi, hiuksenhienoin avuin toimivaksi ratsuksi, joka näyttää liihottelevan liikkeestä toiseen ihan itsekseen.

Matkustaminen ei oikein ole Milkan mieleen, sitä vähän jännittää etenkin pidemmillä reissuilla – varsinkin, jos se joutuu matkustamaan yksinään. Seuralainen tekee paljon auttaen Milkaa rentoutumaan.
Vieraat paikat sen sijaan ovat tamman mieleen – niin paljon kaikkea uutta kytättävää! Toisinaan Milkaa joutuu vähän herättelemään kävelemään käsihevosalueella tai keskittymään työntekoon katsomodraaman sijaan verryttelyssä. Radalla ruunikko (yleensä) keskittyy itse suoritukseen, se tietää, milloin sitä katsotaan, ja kyllähän ne aplodit hyvältä tuntuvat.

Sukutaulu

isä Oldfinion Sir London
trak, 165cm, tummanpunaruunikko
KV-II
ii. Sir London D'or
trak, 167cm, tummanruunikko
KRJ-II
iii. Mordred PB
VIR MVA Ch
iie. Signoria
KRJ-I
ie. Spiky Caia Steeds
trak, 169cm, kimo
VIR MVA Ch, KTK-III, KRJ-III, YLA3
iei. Djæmon Steeds
KERJ-III
iee. Kittylike
ERJ-III
emä A.D. Miss Bahama
fwb, 161cm, ruunikonkimo
Fn
ei. A.D. Loving Prince
fwb, 165cm, ruunikko
eii. Greger 'If
ERJ-I, YLA2
eie. RB First Love
EV-I
ee. Bahria
fwb, 167cm, kimo
KTK-II, Ch, VSN NCh
eei. Fenris N!
eee. Em's Belinda
Katso loput polvet
iiii. Radonezh
trak, 167cm, musta
KRJ-I

iiie. Lovedivided
trak, 168cm, musta
iiei. Leonard v. Seigneur
trak, 168cm, ruunikko
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, YLA2

iiee. Stacy W
trak, 165cm, tummanruunikko
KRJ-II, YLA2
ieii. Fat&Easy
trak, 169cm, rautias
ERL-III

ieie. Lorriefair
trak, 166cm, ruunikokimo
ERJ-II, YLA2, ERL-III

ieei. Metallurg
trak, 169cm, ruunikko
ieee. Catlike
trak, 162cm, rautias
Ch
eiii. Heroism L
swb, 164cm, ruunikko
YLA3

eiie. Glesnar Alicia
swb, 156cm, kimo
ERJ-II, YLA2

eiei. Zazico
kwpn, 167cm, punaruunikko
KWPN-II, KRJ-II, KTK-III, Ch

eiee. Dazzle Rose
kwpn, 162cm, punaruunikko
KRJ-II, KWPN-II
eeii. Dragonborn
hann, 164cm, musta
ERJ-II, YLA2, Premier

eeie. Ferreira
hann, 165cm, kimo
eeei. Baltimore Zoo
holst, 165cm, ruunikko
KRJ-III

eeee. Arabesque
holst, 168cm
YLA3

31.08.2023 Taylynn v. oriista Cardigan v.d. Halor
26.01.2024 Brashbay oriista Seven Seven Seven
Tarjolla jalostukseen 4-pitkäsukuisille puoliverioreille.

Kisakalenteri

Villit
27.11.2021 Kalla Cup, Sagittarius, Int II - 25/28 (60,87%)
27.11.2021 Kalla Cup, Sagittarius, Kür: GP - 22/25 (61%)
11.12.2021 Paris SIM Dressage Week, Int II - 18/34 (65,93%)
11.12.2021 Paris SIM Dressage Week, GP - 19/34 (67,14%)
12.12.2021 Paris SIM Dressage Week, GP-finaali kür - 11/21 (73,5%)

06.03.2022 Comber Cup, 1., Int II - 13/13 (50,63%)
06.03.2022 Comber Cup, 1., GP - 6/20 (66,19%)
03.04.2022 Spring Festival Show, GP - 5/37 (68,55%)
07.05.2022 Hannaby Hanami Week, GP - 44/48 (62,46%)
PKK
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
KRJ: 6633.07 p. (11/10)

- Kuuliaisuus ja luonne: 3208.44 p.
- Tahti ja irtonaisuus: 3424.63 p.
Ajankohtainen tilanne

132 starttia, joista...
5 voittoa ja 15 muuta sijoitusta
Sijoitusprosentti 15%

Päiväkirja

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Sed posuere interdum sem. Quisque ligula eros ullamcorper quis, lacinia quis facilisis sed sapien. Mauris varius diam vitae arcu. Sed arcu lectus auctor vitae, consectetuer et venenatis eget velit. Sed augue orci, lacinia eu tincidunt et eleifend nec lacus. Donec ultricies nisl ut felis, suspendisse potenti. Lorem ipsum ligula ut hendrerit mollis, ipsum erat vehicula risus, eu suscipit sem libero nec erat. Aliquam erat volutpat. Sed congue augue vitae neque. Nulla consectetuer porttitor pede. Fusce purus morbi tortor magna condimentum vel, placerat id blandit sit amet tortor.

Mauris sed libero. Suspendisse facilisis nulla in lacinia laoreet, lorem velit accumsan velit vel mattis libero nisl et sem. Proin interdum maecenas massa turpis sagittis in, interdum non lobortis vitae massa. Quisque purus lectus, posuere eget imperdiet nec sodales id arcu. Vestibulum elit pede dictum eu, viverra non tincidunt eu ligula.

Nam molestie nec tortor. Donec placerat leo sit amet velit. Vestibulum id justo ut vitae massa. Proin in dolor mauris consequat aliquam. Donec ipsum, vestibulum ullamcorper venenatis augue. Aliquam tempus nisi in auctor vulputate, erat felis pellentesque augue nec, pellentesque lectus justo nec erat. Aliquam et nisl. Quisque sit amet dolor in justo pretium condimentum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Sed posuere interdum sem. Quisque ligula eros ullamcorper quis, lacinia quis facilisis sed sapien. Mauris varius diam vitae arcu. Sed arcu lectus auctor vitae, consectetuer et venenatis eget velit. Sed augue orci, lacinia eu tincidunt et eleifend nec lacus. Donec ultricies nisl ut felis, suspendisse potenti. Lorem ipsum ligula ut hendrerit mollis, ipsum erat vehicula risus, eu suscipit sem libero nec erat. Aliquam erat volutpat. Sed congue augue vitae neque. Nulla consectetuer porttitor pede. Fusce purus morbi tortor magna condimentum vel, placerat id blandit sit amet tortor.

Kaappi


© Varusteponi, Rohtojuuri, Varustekartano, Sokka Luxuries, Kirke, Oddpixel, Equestrian PRO

- Tarhataan riimu päässä (kotona käytössä vaaleansininen riimu & -naru), etujalkoihin putsit!
- Hoidetaan karsinassa tai pesarissa, karsinassa voi olla myös irti
- Jalkojen huolellinen kylmäys rankemman treenin jälkeen
- Kesäisin ötöhuppu ja -myrkky hyvä lisä laitumelle pahimpina ötökkäkausina

- Ratsastaessa musta koulusatula jommalla kummalla sinisellä huovalla
- Reippaampaan menoon tummansiniset suojat tai pintelit etujalkoihin
- Kisoissa käytössä valkoinen huopa ja kanget

- Loimitetaan alle 5 asteessa ja kovalla sateella, tarvittaessa voi laittaa sadeloimen alle villan (sini kuviollinen = toppa, sininen oransseilla raidoilla = sade, tummansininen = villa)
- Kuivatukseen tarvittaessa tummansininen villaloimi
- Ratsastukseen voi ottaa sinisen ratsastusloimen, pimeällä heijastimet mukaan (suojat on kaapissa)!

- Karsinassa koko ajan vesi ja suolakivi tarjolla
- Heinät karsinaan tai tarhaan viisi kertaa/pv noin 2 kg
- Aamuisin vahva mysli 3 litraa, sekaan multivitaa 25 ml, lakritsijuuri 1 rkl ja mesiangervo 2 rkl
- Päiväheinien mukana kilo greenlinea reippaasti turvotettuna
- Illalla vahva mysli 2l, ja sekaan lakritsijuuri 1 rkl ja mesiangervo 1 rkl
- Juomisen takaamiseksi treenin jälkeen voi juottaa melassivettä

ulkoasu ©, muokkaus Alva | ulkoasun kuvat ©
Luonteesta kiitos Lissu T. ♡
virtuaalihevonen / sim-game horse