Sumun Isfjell


© Tuulia, Alva
Nimi Sumun Isfjell "Elli" Rekisteri PKK2891
Rotu, sukupuoli norjanvuonohevonen, tamma Syntymäaika ja -paikka M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias, s. 22.2.2018, Suomi
Väri valkohallakko Säkä 138 cm
Painotus yleispainoitteinen Koulutus helppo B-A / 80 cm
Kasvattaja Sumulahti Omistaja / ylläpidossa Aura Bredvik / Elsi Kajatierä
(VRL-14837)

Finest Foal myönnetty 2019

L uonnekuvaus

Isfjell, Elli. Kauniilla tammalla kaunis nimi. Ja millainen mammanmussukka tämä kaunotar onkaan! Lempeä, lauhkea, seurallinen, vähän Muumimammamainen, itsevarma ja reilu. Ellin ylitse ei kävellä eikä se itse kävele kenenkään ylitse; hallakolla on terve, hyvä itsetunto sekä kunnon kaverin elkeet. Ennemmin tämä puolustaa pahnan pohjimmaista kuin ajattaa alempiarvoistaan pois heiniltä.

Yleispainotteinen hallakko edustaa kapasiteetiltaan hyvää perushevosta. Kevyen kylmäverisen nyt ei muutenkaan odota taipuvan samaan kuin puoliveristen tai barokkirotujen. Omalla tasollaan hallakko on oikeinkin näppärä pärjäten vähän minkä tahansa rotuisten kilpakumppaneidensa seassa.
Hyväntuulinen, reipas, valmiina kuin partiolainen! Ellin asenne kaikkeen työskentelyyn on täysi kymppi, päälle vielä se papukaijamerkki. Uintireissu, estetreeni, tiukka istuntatunti, maastoretki parhaalle mustikkapaikalle? Elli ilmoittautuu varmasti ensimmäisenä kaveriksi mihin tahansa! Tamma ei pelkää hikeä, maitohappoja tai itsensä haastamista, se ei laiskottele tai koeta hiippailla sieltä, mistä aita on kaatunut. Hyvin rehellinen, nöyrä ja yhteistyöhaluinen hevonen, vireä, herkkä sekä eteenpäinpyrkivä vailla kuumumista, ennakointia tai turhan suuria, teräviä reaktioita.

Pitkä, tahdikas, irtonainen käynti, lennokas ja tasapainoinen ravi, matkaavoittava laukka. Hyvä etujalkojen tekniikka hypätessä, avaa hyvin takaa, pyöreä tasapainoinen sekä elastinen hyppy, saisi käyttää kaulaansa paremmin, hyvä selän käyttö. Elli liikkuu erinomaisesti sekä hyppää hyvin, niin amatöörin kuin ihan ammattilaisenkin silmin. Kaikki vuonon tekeminen vaikuttaa helpolta, sulavalta, luontevalta, tarhassa ravailusta pohkeenväistön kautta innareiden hyppäämiseen. Tamma oppi uudet asiat nopeasti ja tekeekin nykyään kaiken oppimansa rautaisella ammattitaidolla hymyssä suin, iloisen ja rennon oloisena.
Parasta Ellissä on sen yritteliäisyys, hieno asenne, miten pehmeä ja kevyt se on ratsastaa, ymmärtäväinen ratsastajansa virheille. Tammalla ei ole heti herne nenässä ja kiukku päällä, mikäli ratsastaja myöhästyy hypystä tai pohje on turhan terävä.

Hoitotilanteissa hallakon kultainen luonne vain korostuu. Vuononeiti on aidosti läsnä joka hetkessä, nauttii harjanvedoista ja rapsutuksista, hörisee ihmiselle, muille hevosille, kissoille ja koirille, joskus talliin lentäville pääskysillekin. Tamma painaa päänsä syliin, jää siihen, nauttii hetkestä ja läheisyydestä. Antaa tarkastaa suun, raspata, kengittää, mitata lämmön ja klipata, siistiä irokeesin ja korvakarvat.. Tehdä ihan kaiken, mitä hevosen hoitoon sekä siistimiseen nyt ikinä kuuluukaan, ilman mitään vastaväitteitä. Ilme ei muutu happamaksi, vaikka matolääke maistuisi pahalta tai riesaksi saapunut silmätulehdus vaatii tippojen laittamista. Elli luottaa ihmiseen, siihen, ettei joudu pahaan paikkaan, ja pysyttelee rentona myös kaikkein inhottavimpien toimenpiteiden (kuten tähystyksen tai muun klinikkaletkutuksen kaltaisen inhotuksen) aikana.
Talutettaessa tamma kulkee mukana kuin hyvin opetettu koira, ei rynni portista sisään tai ulos sen enempää kuin oviaukoissakaan. Antaa nätisti kiinni myös laitumelta heinä suussa karkuun hölkkäämisen sijaan. Helppo lastata vaikka lähettämällä, täysin ongelmaton kuljettaa.

Valmentautuminen vieraissa paikoissa tai kilpaileminen ei ole Ellille sen kummoisempi juttu kuin kotona puuhasteleminenkaan, vaikka huomio kieltämättä hiveleekin vuonon egoa. Se ei kuitenkaan nouse päähän, tamma pysyy omana järkevänä itsenään myös vähän isomman yleisön edessä. Esiintyminen kyllä sujuu, etenkin kameralle poseeraaminen! Ja ainahan Elli tekee parhaansa töitä tehdessään, oli yleisöä maneesillinen tai ei ollenkaan.

Sukutaulu

i. Midgård Odin
nvh, 135cm, valkohallakko
VVJ-I
ii. Olafur
nvh, 150cm, valkohallakko
iii. Oddleik
nvh, 149cm, valkohallakko
iie. Løvverks Eir
nvh, 138cm, valkohallakko
ie. Solrenning
nvh, 140cm, ruunihallakko
iei. Bekmørk Åsbjørn
nvh, 141cm, harmaahallakko
iee. Idunnr Alda
nvh, 143cm, ruunihallakko
e. Lite Fjella
nvh, 136cm, hiirakko
PP-MVA, PKK-V, Fn, KTK-III
ei. ei tiedossa eii. ei tiedossa
eie. ei tiedossa
ee. ei tiedossa eei. ei tiedossa
eee. ei tiedossa

Isänä toimii Midgård Odin, tutuille vain Odin, joka on tyttärensä tapaan valkohallakko. Ori päästettiin vihreämmille laitumille vain muutaman kuukauden Ellin syntymisen jälkeen, mutta elin aikanaan pikkuinen ori ehti ihastuttaa monia.

Ellin emä on kaunis harmaahallakko Lite Fjella, joka on monesti palkittu ja kantakirjattu kiltti vuonohevostamma. Korkeutta siltä löytyy 136 senttiä. Fjellan aikaisemmasta suvusta ei ole tietoja saatavilla.

Kisakalenteri

Villit ratsastuskilpailut
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
KRJ - 10 sijoitusta
1.10.2020 - Chersey - Helppo A - 5/50
6.10.2020 - Chersey - Helppo A - 3/50
9.12.2020 - Breawa - Helppo B - 3/40
6.12.2020 - Breawa - Helppo B - 2/40
4.12.2020 - Breawa - Helppo B - 3/40
3.12.2020 - Breawa - Helppo B - 5/40
30.11.2020 - KRJ CUP Teilikorpi - Helppo A - 2/108
21.12.2020 - Nessinjärven kilpailukeskus - Helppo B - 4/40
25.12.2020 - Nessinjärven kilpailukeskus - Helppo A - 6/40
26.12.2020 - Nessinjärven kilpailukeskus - Helppo A - 3/40
PKK
29.8.2018 - Saaristo, varsat: tuom. Anne - EO-sert
30.9.2018 - Hallava, varsat: tuom. Arnika - EO-sert
31.10.2018 - Seppele, varsat: tuom, Anne - LKV EO-sert

Hoitovihko

27.11.2021 - Muuttajaiset
...“Tiedätkös poniseni? Täällä me nyt asutaan ja äsken näit sun uudet kaverit. Enää ei tarvi kestää Kiira mummon pompottelua. Olisit hölmöläinen laittanut sille samperin polvenkorkuiselle ponin ketaleelle hanttiin. Ja tiedätkös nyt me voidaan päästä vaeltamaan ja Helga kertoi äsken, että ehkä meillekin riittää vielä hillomunkit varustehuoneessa…”

Kaappi


© Ruusupihan varustepuoti, Varustevaunu, Varustekartano, Oddpixel, Warepia Boutique, Rohtojuuri ja Varusteponi

- Asuu pihatossa vapaalla heinällä
- Elli on yleensä kengättömänä, tossut liukkaalla jalkaan
- Hoidetaan käytävällä tai pihalla löysällä narulla (normisti pinkki riimu & naru käytössä)

- Satulahuovaksi jompi kumpi liiloista huovista ja romaani, jonka voi tarpeen mukaan heittää myös pyykkikoriin, siistimpään menoon kukallinen
- Hackamoret tai sidepullit ratsastukseen
- Esteille etujalkoihin jännesuojat (liilat tai karva) ja putsit sekä yleissatula
- Maastoon vauhdikkaammille retkille etujalkoihin liilat jännesuojat, satulalla ei väliä
- Heijastinsuojat ja -loimi pimeällä ja hämärillä!

- Hyvä talvikarva, mutta klipattuna tai palellessa heitetään joku keliin sopiva loimi selkään (liila kuviollinen = toppa, liila = sade, raita = kuivatus/villa)
- Raidallinen villaloimi kuivatukseen jos hionnut tai pesty
- Kesällä on hyvä pitää liilaa otsahuiskaa ja ötökkämyrkkyä, herkkä myös palamaan turvasta -> aurinkorasva!

- Perso herkuille, muttei kuitenkaan ahmi sormia kädestä
- Huono juomaan, hyvä juottaa (mehu)vettä juonnin takaamiseksi
- Aamuisin ja iltaisin Sokeriton täysrehu 4 desiä, sekaan lakritsijuuri, mesiangervo ja multivita 1 rkl sekä pellavaa puolikas mitta
- Kiimassa laventeli kolmen päivän kuurina 1 ruokalusikka aamuruokaan
- Ratsastukseen jälkeen turvotettu mössöämpäri

Ulkoasu © M Layouts, muokkaus © Alva | Taustakuva © Pixabay
Luonteesta kiitos Lissu T. ♡
virtuaalihevonen