Rantaliitäjä "Rantu"

SV-I | tavoitteena YLA & SLA
rotu, sukupuoli suomenhevonen, ori
syntynyt, ikä 09.08.2022, 4-vuotias
säkäkorkeus, väri 154 cm, punarautias
painotus, taso yleispainotus, HeA / 90cm
omistaja Alva Ainio (VRL-14837)
kasvattaja Alva Ainio (VRL-14837)
rekisteri VH22-018-0656

Luonnekuvaus

Rantu on se hieman onneton pieni reppana, jonka piti olla monia asioita, mutta josta tulikin monia muita asioita. Orille toivottiin isänsä tapaa komeaa ulkonäköä ja harjaa ja senhän se myös sai. Ainoa vain, että vanhempien yhteiskuntakelpoisten luonteiden sijaan Rantulle siunaantui onneton tasapaino ja hieman eksoottiset mielipiteet. Ori syntyi elokuun alkupuolella Alvan toisena omana kasvattina ja tarkoituksena on leipoa Rantusta vanhempiensa tapainen monitoimipuksu Mantan seuraajaksi. Sehän on vain helpommin sanottu kuin tehty Rantun ollessa päivästä toiseen vähän sellainen oman tiensä kulkija, jonka reitti tosin kulkee vielä oudompia mutkia kuin voisi edes odottaa.



Sukutaulu & jälkeläiset

i. Lennokki
158cm, punarautias
ii. Tuntematon
väri, 100cm
iii. Tuntematon
iie. Tuntematon
ie. Tuntematon
väri, 100cm
iei. Tuntematon
iee. Tuntematon
e. Mantarelli
155cm, liinakko
ei. Aprikoo
154cm, rautias
eii. Appelsii
eie. Valonmäen Venja
ee. Marenkeli
156cm, liinakko
eei. Marsmars Marraskuu
eee. Enkeltaru
00.00.0000 sh-t./o. varsa e. emä om. VRL-00000

Kilpailukalenteri & saavutukset

Palkittu SV-tilaisuudessa pistein 6,8 + 6 + 10 + 9 + 8,8 + 10 = 50,6 SV-I
3 Star Prospect pistein 984/1900

kuuliaisuus ja luonne 121.89 p. Ajantasalla oleva statistiikka löytyy täältä.

0 starttia joista...
0 voittoa ja 0 muuta sijoitusta
Sijoitusprosentti 0%
tahti ja irtonaisuus 105.47 p.
Kilpailee kouluratsastuksessa porrastetuissa. Rantu on tasolla 1/4 pistein 227.36
Villit
00.00.0000, Paikka - Luokka - 0/00
00.00.0000, Paikka - Luokka - 0/00
00.00.0000, Paikka - Luokka - 0/00
00.00.0000, Paikka - Luokka - 0/00
PKK
00.00.0000 Paikka: luokka, tuom. - 00.00.0000, Paikka: luokka, tuom. -

Varustekaappi

- Rantulle aina liikuttaessa suojat etujalkoihin
- Esteillä satulavyöksi panssari

- Loimitetaan sään mukaan
- Kovilla sateilla sadeloimi ja klipattuna pakkasilla toppis

- Ruokinta viidesti päivässä
- Aamuin illoin kilparehu, multivitaa sekaan
- Juoton tueksi melassivesi treenin jälkeen

© Varustevaunu, Rohtojuuri, Varustekartano, Sokka Luxuries, Kirke, Equestrian PRO

Päiväkirja

Ratsutus 06.09.2022, kirjoittanut Siiri

Rautumäen kentänlaidalle ennätettyäni havaitsin kentällä pienehkön punarautiaan suomenhevosorin omistajansa kanssa. “No moikka!” tervehdin oria, joka syöksi päänsä käteeni kuin tarkistaakseen, oliko minulla jotain hyvää mukana tuotavaksi. “Jos tehdään hommat ensin, ja herkutellaan sitten. Vai mitä luulet?” nauroin orille ja katsahdin omistajaa, joka näytti ujostelevan hevosensa suorasukaisuutta. Mittaillessani jalustimien pituutta Alva kertoi, että 3-vuotias Rantu oli laitettu keväällä satulaan ja kesän se oli lähinnä levännyt ja käynyt joitain kertoja maastossa muiden hevosten perässä. “Oliko tarkoitus, että nyt syksyllä kerrataan keväällä opittu? Ja oliko talven suunnitelmat mitkä, maastoiletteko vai saako vain olla ja kasvaa?” kysyin vielä omistajalta ennen kuin kipusin orin selkään.

Rantu tuntui alkuun hieman pinkeältä ja se selkeästi vähän jännitti uutta ratsastajaa selässään, mutta jo muutaman kierroksen jälkeen se alkoi rentoutumaan allani. “Kun ratsastan näitä nuoria, mä yritän aina olla mahdollisimman johdonmukainen. Vaikka vanhasta ja osaavasta hevosesta voi ratsastaa jokaisen askeleen ulos, näiden kanssa täytyy muistaa antaa olla. Että nytkin kun pyysin taas pohkeella eteenpäin ja se lähti kiltisti kävelemään vähän reippaammin, otan paineen pois ja käytän jalkaa vasta, kun sitä oikeasti tarvitaan.” perustelin tekemisiäni omistajalle, joka seurasi työskentelyä kentänlaidalla.

Vaikka Rantua oli ratsastettu aika vähän, huomasi, että se työ mikä sen kanssa oli tehty, oli tehty laadukkaasti. Sillä oli hyvä ymmärrys sekä kaasuun, jarruun että rattiin ja sillä oli mukavan oloinen motivaatio tehdä töitä. Se meni kivasti suoralla uralla, ja sen kanssa saattoi tehdä jonkinlaisia pääty-ympyröitä kaikissa askellajeissa. Kaarevalla uralla se tuntui välillä vähän menettävän tasapainoaan, mutta kun annoin sille ratsastajana kaiken mahdollisen tuen, päästiin kaarevaltakin uralta ehjin nahoin pois.
“Kun sä ratsastat tätä itseksesi, niin mä sanoisin, että turpa ylös. Silloin sillä on huomattavasti parempi tasapaino, sillä aina kun se lähtee hakeutumaan ohjastuntumalle matalaan muotoon, se vähän menettää tasapainoaan. Ja paljon reipasta maastoilua, se tekee tasapainolle ihmeitä.” ohjeistin ratsastajaa, kun siirsin orin välikäynneille.

Ratsutuksen loppuun tein vielä muutamia laukannostotreenejä, sillä ne tuntuivat olevan hieman tahmeita. “Oho! No jopas tuli reaktiota kerrakseen!” nauroin vedet silmissä orin selässä, joka nosti laukan pukkihyppelyllä säestettynä. “Ei haittaa mitään.” jatkoin nauramista. “Jos se tekee tällaista jatkossa, niin ei muuta kuin jalka kiinni ja pyydät reippaasti eteen. Mutta nyt me saatiin siltä reaktio; eipähän ollut enää tahmea kun kosketin laukannostossa raipalla kevyesti sen pyllyn päälle.” kertasin omistajalle, jonka ilmeestä ja mietteistä en tällä hetkellä ottanut selvää. Seuraavat laukannostot olivatkin jo sellaisia, kun olin toivonut; ne oli energisiä, eteenpäinpyrkiviä eikä Rantukaan enää viitsinyt pukittaa kun totesi, että joutuu laukkaamaan sen jälkeen kahta lujempaa.

Ulkoasu © Heidi / Pilvimarja 2022, taustakuva © jplenio