virtuaalihevonen - sim-game horse
Kuvat © Alva

Ulkoasu © M Layouts, muokkaus Alva
Tausta © Pixabay
rotu, sukupuoli hollanninpuoliverinen, tamma
syntymäaika 09.09.2021 3-vuotias, Alankomaat
väri tummanrautias (ee/Aa)
säkä 170cm
painotus, taso esteratsastus, 160cm / HeA
maahantuoja turjake (VRL-07415)
rekisteri VH21-012-0210 / PKK4597
omistaja Jessamine Vidskar (VRL-14837)

♕ EV-II ♕

Palkittu EV-II palkinnolla helmikuun tilaisuudessa pistein 4 + 10 + 2 + 4 + 5 + 5 = 30

→ tavoitteena KTK, YLA (ja ERJL)

Little sweetheart

Jessamine oli jo hetken etsinyt itselleen tulevaisuuden estelupausta. Edellinen hevonen oli jouduttu äkisti lopettamaan ja Anne-Marien kenttähevoset eivät motivoineet yhtä paljoa, kun ihkaoma esteratsu. Peggy von Wijnands tuli vastaan Keskustan myyntipalstalla. 2021 syntynyt tummanrautias hollaninpuoliverinen näytti yhtä hyvältä kuin kuulostikin ja Jessan käännettyä kivet ja kannot tamman menneisyydestä hän laittoi myyjälle viestiä. Tamma oli saanut alkunsa Alankomaissa, jossa se oli kasvanut ja varttunut pari vuotiaaksi. Myyjän kanssa sovittiin tapaaminen ja koeaika ja parin viikon testailun ja eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen Peggy von Wijnands oli siirtynyt entiseltä omistajalta Jessamine Vidskarin nimiin. Tähän mennessä yritteliäs pikkutamma on lähinnä kerännyt massaa ja talviturkkia laitumella, mutta tulevaisuuden suunnitelmissa on suuria tavoitteita.

Peggy on herttaistakin herttaisempi tummanrautias, joka tuppaa tarvitsemaan rohkaisua oikeastaan aikalailla kaikkialle. Tamma on harvinaisen ujo, eikä mielellään ota kontaktia tuntemattomiin. Omia hoitajiaan kohtaan hollanninpuoliverinen on ystävällinen ja utelias, mutta Peggy on ehdottomasti vain yhden ihmisen hevonen ja stressaantuu helposti nopeasti vaihtuvista ratsastajista. Sulkeutuessaan tammaan on entistä vaikeampi saada kontaktia ja Peggy tuntuu vain jähmettyvän kuoreensa ilman mahdollisuutta uusintaan. Hoitaessa tummanrautias pitää rauhallisista liikkeistä, eikä välitä kovakouraisista otteista. Aikaa kannattaa siis varata hieman ylimääräistä jo ihan vaikka mukavan hengailun kannalta. Kilpailupaikoilla tamma kulkee mukana hälinässä suhteellisen mukavasti. Sillä on tapana tukeutua ihmiseen vahvasti ja tamman jännittyessä alkaa mahdoton mupeltaminen.

Ratsastaessa tamma jatkaa tukeutuvaa linjaansa. Nuoresta asti se on ollut selästäkäsin hieman oma-aloitteeton, eikä siis pahemmin ymmärrä ratsastajia, jotka jäävät matkustelemaan. Peggy saattaa myös olla vähäsen säikynpuoleinen. Varsinkin yksin maneesissa pimeämmät kulmat voivat aiheuttaa neidin päässä pakoreaktion ja siinä vaiheessa ratsastajan on hyvä osata varautua epämääräisiin säpsymisiin ja loikkiin. Muiden hevosten seurassa se kuitenkin toimii hyvin, kunhan ratsastaja muistaa pitää tekemisen meiningin yllä ja huomion muualla. Peggy nauttii selkeästi hyppäämisestä, vaikka onkin tyypilliseen tapaansa hieman epävarma. Tammalla on luonnostaan hyvä estesilmä, mutta se ei tarkoita, etteikö tummanrautias kieltäisi herkästi. Neiti laittaa nimittäin helposti liinat kiinni, mikäli paikka on yhtään huono tai ratsastaja ei ohjeista tarpeeksi. Oikein ratsastettuna Peggy on erittäin miellyttävä ja yritteliäs pikku hevonen, joka hyppää siistin hallitusti ja hyvällä tekniikalla antaen itsestään sata prosenttia ja vielä vähän enemmän.

Peggyn kanssa lastaamisessa saa aina hieman mietiskellä ja suostutella. Trailerissa kun saattaa asustella mahasta napsivia pikku peikkoja tai kavioainesta syöviä minilohikäärmeitä. Kyllä se sinne aina loppujen lopuksi menee, kunhan paineistaminen ei käy liian kovaksi ja asiat hoidetaan hevosen ehdoilla. Maastakäsittelyssä tamma onkin oivallinen esimerkki oppilas ja seuralainen, sillä Peggy lukee tehokkaasti käsittelijänsä kehonkieltä ja mielenliikkeitä.

Match made in heaven

isä Bono v.d. Boshoff
KWPN, 175cm, tummanruunikko
ii. Bona Parte
KWPN, 176cm, ruunikko
iii. Skystar
dwb, 165cm, rautias
iie. Bona Fide
KWPN, 176cm, tummanruunikko
ie. Chelitas
holst, 163cm, ruunikonkimo
iei. Goodenough
holst, 164cm, ruunikko
iee. Chalinda S
holst, 160cm, mustankimo
emä Puppet von Wijnands
KWPN, 160cm, tummanrautias
ei. Pepé
trak, 159cm, tummanrautias
eii. Peter
trak, 158cm, punarautias
eie. Brittany v.d. Kalon
trak, 164cm, mustanvoikko
ee. Kalopsia von Wijnands
bwp, 162cm, ruunikonkimo
eei. Kelo von Wijnands
Z, 162cm, ruunikonkimo
eee. Pretty Miss
bwp, 165cm, mustankimo

Tulee olemaan 4-vuotiaasta eteenpäin ratsuhevos- ja ponijalostukseen evm-sukuisille oreille harkinnan mukaan.

i. Bonoksi kutsuttu hollanninpuoliveriruuna on niittänyt mainetta ja kunniaa estekentillä. Tummanruunikon ura alkoi melko myöhään, sillä ruunan potentiaali huomattiin vasta kun Bono myytiin uuteen kotiin edellisen omistajan poismenon jälkeen. Bono v.d. Boshoff oli nimittäin toimittanut puskaratsun virkaa vanhan naisen lapselapsille astuen siinä sivussa vain yhden tamman. Onneksi astui edes sen yhden, sillä Bono oli loistava kisahevonen ja äärimmäisen miellyttävä ja helppo käsitellä. Tummanruunikko myytiin huutokaupassa kuuluisalle esteratsastajalle, jonka kanssa se kipusi nopeasti yhdeksi Alankomaiden tunnetummaksi estehevoseksi. Vapaa-ajalla ja kilparatojen ulkoupuolella Bono on hyvin mutkaton ja huomiota herättämätön piirtopäinen ja sukkajalkainen ruunanrupsukka, joka jää helposti muiden lajitovereidensa jalkoihin.

ii. Bona Parte on näyttävän kokoinen hollanninpuoliveriori varustettuna hieman nenäkkäällä luonteella. Ihmisenä se olisi luultavasti itsestään liikoja luuleva teinipoika, joka kuvittelisi olevansa kaikkien kovassa suosiossa. Todellisuudessa porukka liikuisi Partyn mukana lähinnä velvollisuudentunnosta. Ruunikko on kohtalaisen menestynyt 150 sentin luokissa ja sitä on käytetty jalostukseen aika säästeliäästi, vaikka ori onkin kantakirjattu kakkosella ja hyväksytty jalostukseen monissa kantakirjoissa. Orilla on tenkisesti hyvä hyppy, mutta se vaatii juuri itselleen oikeanlaisen ratsastajan tai käsittelijän, sillä Partyn mielipiteiden kanssa harvempi tulee juttuun koeratsastusta pidemmälle. Sukkia sillä on kolme ja hauskan näköinen yksipuolinen läsi, mutta siihen sen hauskuus taitaakin sitten jäädä, kun hampaat napsahtavat varoitusta pari senttiä takamuksesta.

ie. Chelitas, Chelitas, Chelitas. Oli muuten ihme, että tamma selvisi aikuisikään asti. Sillä tuntuu olevan koko ajan yksi neljästä koivestaan, tai jokin muu ruumiinosa paketissa, vaikka muuten se hieno onkin. Ruunikonkimo on kaikkien kolmen varsansa kohdalla toiminut oivana tasapainottajana isien luonteisiin nähden. Se on periyttänyt jokaiselle rauhallista luonnetta, mutta aktiivista ratsastettavuutta. Ihan vaan Chelitaksi kutsuttu holstein on kerännyt tasaisen hyviä ratoja estepuolelta, ja muutaman otteeseen kenttäpuoleltakin. 163 senttinen tamma on ratsastaessa vaikeahko. Se kuumuu herkästi, joskin oikean ratsastajan kanssa myös antaa helpommin periksi törttöilynsä, ja keskittyy tehtäviin. Nykyään hevonen viettää leppoisia eläkepäiviä kevyen opetusmestarin roolissa uudella omistajallaan.

e. Oli oikeastaan onni, että Bonosta teetettiin juuri ennen sen myyntiä synnyinkodistaan varsa, sillä muuten Peggy olisi jäänyt vain unelmaksi. Tamman emänä toiminut Puppet von Wijnands on Alankomaissa syntynyt ja kasvanut keskinkertainen kenttähevonen muutaman tähden luokissa. Se ei koskaan loistanut missään ja oli oikeastaan ihme, että Puppettia edes pidettiin Wijnandsissa huippuhevosten rinnalla. Tallinomistaja oli kuitenkin ihastunut tummanrautiaaseen pikkutammaan ja hoiti usein itse tämän liikutuksen ja hoitamisen. Puppetista tuli myöhemmin hyvä siitostamma, sillä orien laadukkuus periytyi helpommin kuin tamman hieman keskinkertainen menestyvyys. Luonteeltaan se oli ihan mukava, sellainen hieman luonteikas, muttei kuitenkaan mikään ilkeä pirulainen. Puppet ei välittänyt ihmisen ylimääräisestä seurasta ja piirsi aina selkeän rajat rapsuttelun ja oman ajan välille.

ei. Trakehner, joka muutti ensin synnyintalliltansa Saksaan, mutta joka myytiin takaisin vain pari vuotta myöhemmin aikaisemman tallin mentyä nurin eläinsuojeluilmoituksen takia. Pepé oli muutoin melko hyvässä kunnossa, mutta hieman kuivakka ja stressaantunut, joten ensitöikseen nykyinen omistaja aloitti kuntokuurin. Tummanrautias palautui nopeasti omaksi itsekseen ja pääsi aloittamaan kilparatsun uraa 9-vuotiaaksi käännyttyään. Pepé on peloton ja rohkea kenttäratsu, jota käytettiin jalostukseen melkein 50 varsan verran. Se tykkäsi esiintyä ja herrassa tuppaa olemaan aika paljonkin showmiehen vikaa. Trakehner on tätä nykyä kisaeläkkeellä ja ylläpidossa omistajan tutulla, jolla ori saa viettää mukavaa elämää laiduntaen ja kevyesti liikkuen maastossa ja kentällä.

ee. Kalopsia von Wijnands on hurjan kaunis siropäinen kimotamma, joka toisin kuin tyttärensä, on ihan varteenotettava kilpakumppani kenttäradoilla. Tamman vanhemmat ovat molemmat asuneet Wijandsissa lähes koko elmänsä, eikä yhdistelmästä toivottukaan mitään muuta kuin laadukasta ja aktiivisesti työskentelevää Kalopsiaa. Luonteeltaan tamma on samanlainen vetäytyjä kuin Puppet, mutta ratsastettavuudellaan se ihastuttaa. Lennokkaat askellajit ja omalla moottorilla varustettu kimo liitelee senttejä kentän pinnasta ja nuoruudessa siitä ajateltiin jopa tekevän kouluratsua. Kalopsiasta on teetetty yhteensä neljä varsaa, kaksi este- ja kaksi kenttäratsua. Jokainen on rakeenteeltaan muistuttanut täysin emäänsä, mutta yksikään hevoslapsista ei ole perinyt tamman kimoa väritystä.

Kalenteri

Villit
12.03.2022 Stall Sjöholma - Nuorten kisat | 100cm | 2/8 (0 vp)
18.03.2022 Stall Green Mage - International Spring Jumping Show | 125cm | 19/31 (8 vp)
19.03.2022 Stall Green Mage - International Spring Jumping Show | 120cm | 16/28 (60,75 s)
02.04.2022 Edsvikin yksityistalli - Spring Festival Show | 120cm | 13/52 (0 vp 68.757 s)
02.04.2022 Edsvikin yksityistalli - Spring Festival Show | 110cm | 1/28 (0 vp 68.727 s)
04.05.2022 Stall Falkencreutz - Hannaby Hanami Week | 130cm | 41/48 (14 vp 85 s)
13.05.2022 Centro Ippico de Rosa - PJ Kvaalikilpailut | 125-130cm | 2/18 (0–0 vp 67.223/56.686 s)
13.05.2022 Centro Ippico de Rosa - PJ Kvaalikilpailut | 120-130cm | 11/29 (4 vp 74.122 s)
8 starttia joista...
1 voittoa ja 2 muuta sijoitusta
Sijoitusprosentti 38%

Ratsastajana Jessamine Vidskar

Palkintosumma 0v€


PKK
15.02.2022 Hiekka-Aho | varsat | tuom. Anne | EO-sert
20.02.2022 Vaahterapolku | varsat | tuom. Jassu L. | HY
10.04.2022 Stal Felis | varsat | tuom. Jassu L. |
11.05.2022 Hiekka-Aho | varsat | tuom. Jassu L. | HY

[1] ""


Muut tapahtumat


Porrastetut
ERJ: 1864.98 p. (vt. 5/10)
Hyppykapasiteetti: 595.63 p.
Rohkeus: 690.56 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 578.79 p.
Ajantasalla oleva statistiikka löytyy täältä.

65 starttia joista...
10 voittoa ja 12 muuta sijoitusta
Sijoitusprosentti 34%

Oh dear diary...

12.02.2022 - Nuorten kisat, kommentti
"Yritteliäs ja sympaattinen Peggy tukeutui ratsastajaan jännittävien hetkien tullen. Satulassa istunut Jessamine oli itse tyyni viilipytty, joten ratsukko teki radalla hyvää jälkeä pienestä jännityksestä ja sen tuomasta huteruudesta huolimatta. Lupaavan oloinen tamma, kunhan kokemusta karttuu lisää."

Kotitallina toimii Hästgård Holmqvist Etelä-Ruotsissa

Varustekaappi

© Varustevaunu, Rohtojuuri, Varustekartano, Sokka Luxuries, Kirke, Oddpixel, Equestrian PRO

Varusteet
- Sileälle ja maastoon enkut ja yleissatula, etujalkoihin jännesuojat
- Maastoon myös korvahuppu
- Esteille estesatula panssarilla, suojat joka jalkaa ja meksarit
- Rennompaan menoon voi hyvin ottaa hackamoret, ei lähde käsistä
- Kilpailuihin beige tai vaaleanpunainen huopa, tarvittaessa korvahuppu ja mustat nahkasuojat (lampaankarvalla tai ilman)

Hoito-ohjeet
- Rankemman treenin ja hyppäämisen jälkeen jalkojen kylmäys. Kylmäsavi löytyy tamman kaapista
- Kesäisin laitumelle tarvittaessa pinkki huppu ja ötökkämyrkky
- Kuljetukseen suojat jalkoihin, sinertävä huppu ja kylmällä villaloimi
- Tarhaan voi heittää puuhapallon
- Rutiinit tärkeitä, ettei stressaannu, joten uuteen totuttelu aina rauhassa ja hevosta kuunnellen
- Treenikaudella koko klippaus

Loimitus
- Sateella liilaruudullinen sadeloimi, tarvittaessa nude villa alle
- Pakkasella musta tallitoppis sisään ja liila toppaloimi kultaisilla yksityiskohdilla ulos
- Kuljetukseen ja kuivatukseen nude villaloimi
- Ratsastukseen viileällä liila ratsastusloimi, pimeällä heijastinloimi!

Ruokinta
- Aamuisin heinä noin 3 kg ja vahva mysli rehu 3 kg, sekaan pellavaöljy 1 mitallinen, multivitaa 20 ml, poimulehti 3 rkl ja siankärsämö puolikas rkl
- Päivällä heinät kahdesti tarhaan noin 3 + 2 kg, greenlinet reippaasti turvotettuna reilu litra päiväheinien tai treenin yhteydessä
- Iltaisin heinä noin 3 kg ja vahva mysli 3 kg, jonka sekaan multivitaa 20 ml ja poimulehteä 4 rkl
- Herkut treenin jälkeen tms. palkaksi (piparmintut lemppareita)
- Melassivettä saa juottaa treenin jälkeen ja helteillä juoton takaamiseksi
- Suolakivi ja vettä koko ajan tarjolla, ruoat liilasta astiasta