Syyn Kuiskuttaja

nimi Syyn Kuiskuttaja "Kuiske, Kissa" omistaja Anni Eliaanjoki (VRL-14837)
rotu, sukupuoli suomenhevonen, tamma syntymäaika 31.5.2020, -vuotias, Suomi
väri musta säkä 151cm
painotus yleispainotteinen koulutus HeA / 120cm / CIC1
rekisteri VH20-0018-0461 / PKK3725 kasvattaja Syyn kartano

© Alva, rakennekuvan tausta Jii

Saavutukset

SV-I 20.6.-20 pistein 67,45
Laatu Tamma ARVO pistein 16+15+14.5+14.5, ka: 15p
SLA-II 20.1.-21 pistein 87
YLA2 31.1.-22 pistein 27+12+20+11+17 = 87

ARVOn kommentti:
"Sympaattisen, hieman ponimaisen näköinen tamma, rotuleima puutteellinen. Vtj vuohisnivel nesteisen oloinen. Kaviot pukinkaviomaiset, kannat hiukan korkeat. Valoja ja varjoja voisi tuoda esiin rohkeammin."
"Kiltti katse, hyvä tammaleima. Loiva, mukavan pitkä lapa ja tammalle sopiva rungon pituus, lautanen voisi olla pidempi. Ryhdikäs, edustavassa asennossa esitetty hevonen."

Jälkeläiset

Tarjolla jalostukseen 2-polvisille suomenhevosoreille

00.00.0000 | o./t. Varsa | isä Ori
00.00.0000 | o./t. Varsa | isä Ori


Luonnekuvaus

"Elämä ei mee vaan niin, et ollaan pelkkii voittajii, mut must voit löytää parhaan ystävän." - JVG, Rakastuit looseriin

Joku päivä selaillessani hevosten myyntipalstaa, hyppäsi silmilleni Syyn kartanon kesäinen kasvattimyynti. Ajatus omasta pikkusuokista jäi muhimaan ajatuksen tasolle, ja jossain vaiheessa taisi kokonaan unohtuakin. Paitsi sitten, kun enää yksi suloinen tammavarsa oli jäljellä. Niinhän siinä kävi, että marssin pää kolmantena jalkana varsaa katsomaan, ja sille tielle jäin. Vähän jotenkin reppana Syyn Kuiskuttaja oli, muttei mikään ilkeä tai huonotapainen. Kuiskuttajasta tuli Kuiske, joka tallityöntekijöiden suussa vääntyi nopeasti Kissaksi. Vanhempiensa vastaisesti, Kuiske on vähän hiljaisempi ja nurkkaan vetäytyvämpi tapaus, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi paksun otsatukan alta pilkottavilla lempeillä silmillään.

Syyn Kuiskuttaja, kavereiden kesken ihan vaan Kuiske, on vähän reppana tamma. Se on kyllä kiltti ja sitä rataa, mutta tamma ei tykkää yhtään kovista äänistä tai vihaisista ihmisistä. Kuiskeen toinen lempinimi on Kissa ihan syystäkin. Isältä perityn mustan suojavärinsä ansiosta (ainakin Kuiskeen mielestä se on sellainen) tamma hiippailee hiljaa itsekseen paikalta, jättäen hoitajat ihmettelemään Kuiskeen kohtaloa. Hoitaessa suomenhevonen ei aina jaksaisi seistä paikoillaan, vaan saattaa höseltää, jotain mitä ei todellakaan pitäisi tehdä. Kavioiden nosto on ihan tyhmä juttu, jossa tarvitaan usein vähintään viiden minuutin neuvottelu-kiristys-lahjonta taukoa. Lahjonta toimii usein melko hyvin, riippuen toki siitä onko paikalla toista apukättä sitä porkkanaa syöttämässä, samalla kun itse pyllistelet takakaviota nostamassa. Varustus sujuu yleisesti ottaen ihan hyvin. Satula on edelleen vähän jännä, suojat nopeasti kahdessa sekunnissa ja suitsienkin kanssa tappelu on jäänyt huomattavasti vähemmälle.

Taluttaessa Kuiske tuppaa välillä jäädä vähän hitaaksi etenijäksi. Sen mielestä olisi paljon hauskempaa vaan katsella ohi lentäviä lintuja ja puiden havinaa metsässä. Eipä siinä, oman tiensä kulkijoita tarvitaan aina, mutta on se vähän rasittavaa, kun hoitaa kiireessä aamutallia, ja yksi vaikuttaa lähinnä lampaalta tuijotellessaan rauhassa niityn kukkasia. Tarhasta haettaessa Kuiske on usein portilla vastassa. Tosin siinä taitaa olla syynä lähinnä se, että yleensä talliin meno tarkoittaa kolmea hoota, eli harjausta, herkkuja ja hemmottelua. Heppakavereidensa kanssa tamma nähdään usein rapsuttelemassa ja hinkkaamassa itseään muihin. Siitä mitä mieltä muut tarhakaverit ovat Kuiskeen läheisyyden kaipuusta, voi olla montaa mieltä. Sitäpä ei tietenkään pidä kertoa itse mustalle pikkutammalle. Ties vaikka pahottaisi mielensä.

Kun päästään selkään, Kuiske saa ihan uuden vaihteen silmään. Vanhempiensa tavoin, tamma on melkoinen työmyyrä sille päälle sattuessaan. Nuori kun on, Kuiske tarvitsee paljon tukea ratsastajltaan, ja valuukin muuten helposti pois tuntumalta ja minkäänlaisesta paketista. Tarpeeksi osaavalla ihmisellä, Kuiskeenkin kanssa työskentely on hyvää ja palkitsevaa, kunhan sen saa keskittymään itse tehtävään. Varsinkin sileällä tamman aivot kannattaa pitää tiukasti kiinni erilaisissa tehtävissä, ettei kentän laidan takana odottavat vihreät ruohotupsut vie ajatuksia liian vahvasti ruokaan... Esteillä Kuiske tarvitsee samanlailla kuin sileälläkin, paljon rohkaisua ratsastajaltaan, eikä ole todellakaan mikään arempien ratsu. Vauhti on hurjapäisimmillekkin päätä huimaava, eikä sitä hidasteta ihan vaan kiltillä prrrr-toistolla. Maastareiden kanssa on sama ongelma kuin normiesteillä. Tosin sen verran itsesuojelua tammalta löytyy, ettei nyt mennä ihan suin päin sotaan.


Sukutaulu

isä Turmeltajan Hukattu
sh, 142cm, musta
KTK-II
ii. Hukanretale
sph, 143cm, kulomusta
KTK-III, SLA-I, KERJ-I, ERJ-I, KRJ-I, Jälk. B
iii. Susperiköön
sph, 142cm, musta
iie. Turvesuon Reija
sph, 139cm, tummanpunaruunikko
ie. Deralia
sph, 140cm, ruunikko
KTK-III
iei. Tobias
sh, 145cm, punaruunikko
iee. Adalina
sph, 140cm, vaaleanpunarautias
emä Pirunkorven Sopertaja
sh, 161cm, vaaleanpunarautias
KTK-III, KERJ-II, ERJ-II
ei. Ropeltaja
sh, 163cm, tummanrautias
KTK-III, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-II
eii. Hohottaja
sh, 160cm, punarautias
eie. Salaisuus
sh, 162cm, tummanrautias
ee. Seireenitär
sh, 160cm, vaaleanrautias
KTK-III
eei. Sankaritarina
sh, 155cm, punarautias
eee. Vuornauksen Nokinenä
sh, 162cm, rautias


Kilpailukalenteri

Porrastetut
Nopeus: 394.13 p.
Kestävyys: 397.42 p.
Hyppykapasiteetti: 524.03 p.
Rohkeus: 526.59 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 746.56 p.
Tahti ja irtonaisuus: 729.16 p.
ERJ: 1797.18 p. (vt. 4/3)
KRJ: 1475.72 p. (vt. 4/3)
KERJ: 1842.17 p. (vt. 5/4)

Ajantasalla oleva statistiikka löytyy täältä.
Villit & PKK
22.08.2020 Käkiharjujen kisaviikonloppu | HeC | 9/21 (68,571%)
23.08.2020 Käkiharjujen kisaviikonloppu | 50-60cm | 16/17 (12 vp)
28.08.2020 Seppele Cup, 1. osakilpailu | HeC | 1/20
08.01.2022 Vaahterapolun avajaiset | HeB | 13/26 (65%)
09.01.2022 Vaahterapolun avajaiset | 60cm | 7/8 (4vp)
18.07.2020 Zen | rakenne | tuom. Pölhö | HY
30.08.2020 Seppele | rakenne | tuom. Pölhö | HY (EM: Söpöys)

19.08.2020 Sumulahti | muu kuva: käsinpiirretyt | tuom. Tuulia | KM [1]

[1] “Hauska ilme ja suloinen kuva! Hevonen kaipaa lisää sävyjä ja kuva varjoja, taustalla kuitenkin paistaa aurinko.”


Hoitovihko

Kuiske Lidia Railakalla ylläpidossa 6/2020-9/2020
06.07.2020 - Oli kerran suomenhevonen
16.07.2020 - Sellasta sitte
26.07.2020 - Kellumista
03.09.2020 - Taas siitä tulevaisuudesta

Estevalmennus 6.6.2020, kirjoittanut Viixi

Viimeisenä kentälle saapui Alva nuoren Kuiskeen kanssa. Musta tamma käveli reippaassa tahdissa uralla ja vilkuili tutun kasvattitallin tiluksia sivusilmällä. Jo alkuravien aikana huomasin, että Kuiske oli vielä nuori hevonen ja tarvitsi paljon tukea ratsastajaltaan. Alva teki paljon ympyröitä, kiemurauria ja suunnanmuutoksia pitääkseen ratsun aktiivisena. Aika ajoin Kuiske tuppasi tipahtamaan Alvan avuilta ja ryhdikästä muotoa sai vähän etsiskellä, mutta pääpiirteittäin meno näytti kuitenkin ihan hyvältä ottaen huomioon hevosen iän ja kokemuksen. Kuiskeen kanssa tekisimme tänään yksinkertaisia ympyräharjoituksia puomein ja pienin kavaletein, jotta tamma saisi rutiinia hyppäämiseen. Ensimmäinen tehtävä oli pääty-ympyrällä, johon oli asetettu maapuomi. Puomi ylitettiin ensin ravissa ja hevonen pyrittiin pitämään koko ympyrän ajan hyvässä tasapainossa ja vauhti tasaisena. Neuvoin Alvaa siirtämään katseensa puomiin jo ympyrän toiselta kaarelta, jotta ratsastaja pystyi itse hahmottamaan lähestymisen mahdollisimman hyvin ja näin ollen tuomaan hevosen puomille hyvästä paikasta. Ravipuomitehtävä ei tuottanut Kuiskeelle minkäänlaisia ongelmia ja tällaistä oltiin harjoiteltu kuulemma kotonakin muutamaan otteeseen.

Tehtävää vaikeutettiin siten, että alettiin ratsastaa kahdesta ympyrästä koostunutta kahdeksikkoa, eli suunta alkoi vaihdella ja ohjaamisen kanssa sai olla jo tarkempi. Kahdeksikon kummankin osan kaarteella oli maapuomit, jotka tuli ylittää tasaisessa ravissa mahdollisimman keskeltä puomia. Alva ratsasti Kuisketta tasaisen varmasti ja Kuiske kuunteli ratsastajaansa hyvin taipuen kummallakin ympyrällä kauniisti. Tamma sai paljon kehuja, sillä meno oli rauhallista ja tätä katsellessa ei olisi heti arvannut, kuinka nuori tamma olikaan. Ravitehtävien alkaessa sujua näinkin mallikkaasti siirryimme jälleen vain toiselle ympyrälle tarkoituksena tulla puomi laukassakin. Kuiskeen laukka oli vielä vähän raa'an omaista ja vauhtia löytyi turhankin paljon, minkä vuoksi Alvalla oli täysi työ pitää tammansa kurissa. Emme alkaneet heti ylittää puomia, vaan Kuiske sai aluksi purkaa isoimmat menohalunsa sileällä ennen maapuomille siirtymistä. Kun meno näytti tasaisemmalta ja Kuiske oli Alvan avuilla, annoin ratsukolle luvan tulla puomiympyrälle. Puomi ylittyi isoin ilmavaroin, mutta sakottaneeko tästä nuorta nyt turhaan, ainakin intoa riitti.

Laukkaympyrää oltiin harjoiteltu kummassakin suunnassa ja tehtävä oli jälleen aika laajentaa kahdeksikolle. Samalla maapuomit nostettiin kavaleteiksi, mikä omalta osaltaankin toi tehtävään vaikeutta ja vaati enemmän hallintaa. En suinkaan vaatinut kahdeksikon keskellä laukanvaihtoa, oli ihan selvää, ettei näin nuori hevonen sellaista vielä osannut. Laukka vaihtui muutaman raviaskeleen kautta ilman paineita. Ensimmäinen kavaletti ylittyi innokkaasti ja vauhtia kertyi paljon, mutta Alva ratsasti Kuisketta taitavasti ja sai sen rauhoitettua ennen seuraavaa kavalettia. Seurasin ratsukon etenemistä tyytyväisenä. Kuiskeen hyppy näytti pyöreältä ja takapää teki hyvää työtä ponnistusvaiheessa. Olipas ilo nähdä, että omassa kasvatissa näkyi jo nyt niin paljon potentiaalia.

Kouluvalmennus 10.8.2020, kirjoittanut Viixi

Viimeisenä kentälle saapui Lidia mustaa Kuisketta ratsastaen. Tamma käveli uralla pontevasti, mutta pää kääntyili vähän väliä katselemaan kentän ulkopuolella tapahtuvia asioita. "Siellä on jotain kiinnostavaa", naureskelimme Lidian kanssa, kun Kuiske pysähtyi kentän laitaan ja tuijotti maneesille päin korvat tiukasti hörössä. Kävelyn jälkeen alkuverryttely aloitettiin kevyessä ravissa ympyröiden ja kiemuraurien parissa. Ympyrät sujuivat ratsukolta täsmällisesti ja Kuiske taipui jo tässä vaiheessa hyvin. Kolmikaarisen kanssa oli hieman ongelmia, sillä kaarteissa Kuiske tuppasi kulkemaan vähän turhan kovaa. Ongelma kuitenkin ratkaistiin ratsastajan tiiviillä istunnalla ja puolipidätteillä, minkä myötä kolmikaarinenkin alkoi vähitellen sujua kiitettävästi. Tehtävää vaikeutettiin siten, että kolmikaarisen kaarteissa tehtiin käynnissä voltti. Käyntivoltin jälkeen siirryttiin takaisin raviin täsmällisesti ja hevonen oli saatava heti hyvään liikkeeseen, jottei ravi jäänyt laahusteluksi. Verryttelyssä otettiin myös laukkaa rennolla otteella tehden paljon isoja ympyröitä kumpaankin suuntaan.

Päivän teemaksi oli tuntunut muodostuvan pohkeenväistöt, joten aloitimme työstön niiden parissa. Aluksi käynnissä tultiin keskihalkaisijalle, josta lähdettiin suoristamisen jälkeen väistättämään joko oikealle tai vasemmalle kohti uraa. Hevosen etupää johti liikettä ja ratsastaja sääteli hevosen kaulan taipumista ohjalla. Ihan uralle asti ei tarvinnut välttämättä väistää, vaan jos hevonen otti muutamia hyviä väistöaskelia peräkkäin, se riitti ja sai suoristaa. Kuiske halusi miellyttää ratsastajaansa kovasti ja teki työn hienosti. Samaa tehtiin myös ravissa, mikä vaati hevosen huolellista hallintaa ja jopa hieman kokoamista, sillä Kuiske vaikutti välillä juoksevan läpi kaarteiden. Nuoren hevosen kanssa vaadittiin paljon tukea ratsastajalta, joten kehotin Lidiaa istumaan satulassa tiiviisti ja kertomaan Kuiskeelle selkeästi, mitä siltä haluttiin. Tässäkään väistöaskelia ei vaadittu montaa, vaan muutaman hyvän jälkeen sai kehuja ja suoristuksen. Kuiske teki tämänkin mallikkaasti ja käytti itseään hyvin.

Lopuksi otimme laukkaa keskiympyrällä tavoitteena saada Kuiske rennoksi ja aavistuksen kootummaksi. Ympyrän kokoa säädellen Kuiske joutui lyhentämään laukkaansa ja hidastamaan vauhtia. Lopulta tämä paketti saatiin säilymään myös ympyrän isommalla kaarella ja ratsukko näytti varsin hyvältä myös laukassa. Kuiske myötäsi hyvin ja käytti takapäätä ja selkäänsä oikein. Annoin ratsukon laukata vielä hieman rennommassa muodossa uralla ja isolla ympyrällä, minkä jälkeen sai aloittaa itsenäisen loppuverryttelyn. Kuiskeestahan oli kasvanut hieno tamma, jolla oli laadukas liike ja oikeanlainen suhtautuminen liikkumiseen. Valmennuspäivän loputtua kasvattaja oli ylpeä ihan kaikista hevosista.


Varustekaappi

- Tarhataan riimu päässä
- Hoidetaan käytävällä
- Esteille jännesuojat kaikkiin jalkoihin

- Pahimpina ötökkäkausina tarvittaessa laitumelle ötöhuppu
- Kylmillä sateilla/tuulella sadeloimi (+ alle villaloimi)
- Jos klipattu, kovilla pakkasilla ulos toppaloimi ja sisään talliloimi
- Kylmillä säillä kuivatukseen villaloimi

- Vapaalla heinällä ympäri vuoden
- Aamuisin Go green 1 kg, Easy Digest 1,5 kg ja hamppu 150 g
- Iltaisin Easy Digest 2 kg ja spirulina 1 rkl
- Herkut treenin jälkeen tms. palkaksi

ulkoasu © M Layouts