Vanian tamma-asema
Sandy
© Anne L, linet Anne L
Nimi Sheapantine "Sandy" Rekisteri VH20-031-0249 / PKK3769
Rotu, sukupuolisuomalainen puoliverinen, tamma Syntymäaika ja -paikka 6.8.2020, -vuotias, Suomi
Väri mustanvoikko dominant white Säkä 159 cm
Painotus kenttäratsastus Koulutus CIC2
Kasvattaja Mistel Mattelson (VRL-06858) Omistaja VRL-14837

Palkittu KEV-III palkinnolla 25.12.2020 7 + 3 + 3 + 2 + 1 + 4,5 = 20,5p.
Finest Foal myönnetty 2021
2 Star Prospect 893/1900 p.
kantakirjakelpoinen
tavoitteena YLA

Luonnekuvaus

Joku hevosista on aina se, joka ostettiin vain hetken mielijohteesta, ilman sen parempia loppu elämän suunnitelmia. Tällä kertaa se oli Shearpantine. Tämä solakka ja melkoisen riiviömäinen tapaus iski silmään Hiekka-Ahosta, ja niinpä se pakattiin muitta mutkitta traileriin, matkaten uudelle kotitallilleen Tanskaan. Se on jo lyhyen elonsa aikana ehtinyt aiheuttaa melkoisen sarjan erilaisia konnankoukkuja, mutta niin vain siihen kiinnyttiin, eikä Sandyksi ristitystä pitkäkoivesta olla ihan heti luopumassa. Vaniassa se nauttii tietenkin vähintään supertähden huomiota, sillä tamma on kenttäratsuna ainoaa laatuaan Vestergaardien tallissa. Ja hyvää uraa tamma onkin tehnyt virassaan ollen usein sijoilla starttimäärään verrattuna.

Sandy. Se pieni pirulainen, joka ei muka koskaan ole tehnyt yhtään mitään, mutta joka kummasti aina osoittautuu syylliseksi. Kai se on tamman kovapäisen isän peruja, kun koskaan ei voi uskoa ensimmäisellä kerralla, vaan kaikkea pitää maistaa, haistaa ja mulkoilla ainakin kolmesti ennen lopullista tuomiota. Kiltti se on, mutta totta vie palkinnon arvoinen draamakuningatar. Hoitaessa Sandy osaa kyllä ärsyttää ketä tahansa, hiplailemalla, mutustelemalla tai muuten vaan häsväämällä ympäriinsä. Tästä syystä se onkin hyvä sitoa kiinni minkä tahansa hoitotoimenpiteen ajaksi, eikä päästää irti, ennen kuin viimeinenkin harja ja ötökkämyrkky on turvallisesti takaisin omalla paikallaan.

Ratsastaessa Sandy jatkaa kovapäistä linjaansa. Tamma kyllä osaa, siitä ei ole nyt kiinni, mutta kun ei huvita, sitten ei vain huvita. Pitkien koipiensa ansiosta Sandylla on melkoisen iso liike, etenkin laukka. Ravi on isoa ja lennokasta, mutta ei tamman vahvinta osaamisalaa toisin kuin käynti, joka on kauniin elastinen ja helposti muokattavissa. Hyppääminen sen sijaan luonnistuu loistavasti, eikä Sandyn kanssa ole koskaan tarvinnut käydä keskusteluja siitä hypätäänkö nyt vai ei. Tamma on rohkea ja imee esteelle lähtemättä kuitenkaan (yleensä) pahasti lapasesta. Maastoesteille vauhti saattaa kiihtyä melkoisen reippaaksi, joten ratsastajan on hyvä osata pitää vauhti turvallisen rajoissa. Sandy ei karsasta vettä tai muitakaan erikoisempia esteitä ja nuoresta asti se on saanut kehuja hurjasta rohkeudestaan, jonka turvin ratsuttaminenkin oli alsuta asti helppoa.

Jos Sandyn päättää jättää ilman sähköjä tarhaan on aika lailla satavarmaa, että pian tamma on väärällä puolella lankoja. Puuhapeten (Vai pitäisikö sanoa Puuhaliisan) erikoisosaamiseen kuuluu sähkön kuuntelun lisäksi myös törkeä sottapyttyisyys. Tallivuorolaisten keskuudessa käydään joka kerta perinteinen kivi-paperi-sakset siitä kuka onnekas pääsee siivoamaan Miss Universumin Likaisimman karsinan. Mössöämpäri pitää aina asettaa keskelle karsinaa ja sen lisäksi juosta parin metrin päähän, ettei Sandy vaan saa hierottua, ah, niin ihania herkkujansa uuteen untuvatakkiisi.

Sukutaulu

isä Phantom Lord
xx, 159cm, musta dominant white (w5)
VIP MVA Fn, KTK-II
ii. Cheery Cat
xx, 159cm, ruunikko dominant white
iii. Tigers Pride
iie. Lady Florence
ie. Phantomism
xx, 162cm, mustanruunikko
iei. Head Held High
KTK-III, PKK-V, Fn
iee. Euphorphantasm
emä Victoria v.d. Zelos
fwb, 162cm, perlino
PP-MVA, PKK-V
ei. Ephemeral Vergessliche Denken
old, 172cm, voikko
eii. Lebenslang Qual
KRJ-II
eie. Forget It Dear
KRJ-II
ee. Genheit Cille
dwb, 166cm, ruunivoikko
eei. Minor Antonio
eee. Carticia

orivarsa Shady Mocking v. syntynyt 28.3.2022 oriista Mocking Toothless

Kisakalenteri

Villit
20-22.8.2021 Kalla Cup - Leo, CIC1 - 3/32 (33,1 vp)
- koulukoe HeA - 12/32 (66,87%)
- maastoestekoe 110cm - 9/32 (0vp)
- rataestekoe 115cm - 12/32 (0vp)
2.10.2021 Seppele Cup, Helppo A - 1/30 (77,143%)
2.10.2021 Seppele Cup, 110cm - 4/30 (0vp)
8-10.10.2021 Pennilä Derby, CIC2 - 13/18 (103.1vp)
- koulukoe HeA - 42.2vp
- maastoestekoe 100cm - 44.7vp
- rataestekoe 110cm - 16vp

19-21.11.2021 Kalla Cup, Sagittarius, CIC2 - 12/20 (46,2 vp)
- koulukoe HeA - 6/20 (65,8vp)
- maastoestekoe 100cm - 3/20 (0vp)
- rataestekoe 110 - 19/20 (12vp)


02-05.05.2022 Hannaby Hanami Week, CIC2 - 11/35 (38 vp)
- Koulukoe HeA - 18/35 (70,029 % / 30,0vp)
- Maastoestekoe 115cm - 1/35 (0vp)
- Rataestekoe 120cm - 14/35 (8vp)

PKK
19.8.2020 Sumulahti: varsat, tuom. aksu - EO-sert
30.9.2020 Seppele: varsat, tuom. aksu - EO-sert
16.9.2020 Sumulahti: varsat, tuom. aksu - EO-sert
18.9.2020 Sumulahti: varsat, tuom. Pölhö - HY [1]
20.9.2020 Zen: varsat, tuom. Pölhö - HY
15.12.2020 Järnby: varsat, tuom. Lissu - EO-sert

[1] "Hauska, vahvanoloinen varsa."

KERJ: 2540.55 p. (6/5)
- Nopeus: 637.45 p.
- Kestävyys: 602.83 p.
- Hyppykapasiteetti: 663.91 p.
- Rohkeus: 636.36 p.
Ajankohtainen tilanne

99 starttia joista...
18 voittoa ja 11 muuta sijoitusta
Sijoitusprosentti 29%

Päiväkirja

4-5.1.2021 - Marc alkaa ratsastamaan Sandya tammikuun loppuun, kirjoittanut Minni

Maanantai koitti lumisateisena ja aikaisen heräämisen jälkeen oli aika käydä pikaisella aamupalalla, ennen kuin vuorossa olisi yhdeksän tunnin ajomatka Itä-Suomeen. Olin löytänyt sieltä mustanvoikon puoliveritamman jota voisin viedä eteenpäin ainakin tulevan kuukauden ajan. Tammasta toivottiin tulevaisuudessa kenttäratsua joten ainakaan kisakaveriksi siitä ei ehkä minulle olisi, vaikka olihan kenttäratsastus ihan kiva laji jos unohdettiin kouluosuus. Kuitenkin sitä ennen oli edessä taas yksi yö hotelissa. Onneksi seuraavana päivänä saisin avaimet kalustettuun yksiöön jonka olin vuokrannut itselleni loppukuuksi.

Ajellessani kohti tamman kotitallia tuntui että maisema olisi koko ajan vain ihan samanlaista. Onneksi lopulta tien vasemmalta puolelta alkoi näkymään ensin aitaa ja sitten rakennuksia. Parkkeeratessani tallin pihaan se näytti jo vähän enemmän tallilta kuin mitä Aihkia oli ollu, vaikka pakko myöntää, siinäkin oli lopulta ollut oma kotoisuutensa.

Tamman omistaja vaikutti pätevältä ihmiseltä ja lopulta suuntasimmekin kohti tarhoja joissa yhdessä seisoi kuvista tuttu tamma. Katselimme hetken Sandyksi kutsuttua nuorta, ennen kuin tamman omistaja kävi hakemassa hevosen ja suuntasimme talliin. Hoidettaessa nuorikko steppasi ja sähläsi minkä kerkesi ja kaikessa ärsyttävyydessään se jotenkin osoitti minulle että tammasta voisi tulla hyväkin kenttähevonen kunhan se kasvaisi.

Maneesiin päästyämme Sandyn omistaja kiipesi ensimmäisenä tamman selkään, verrytellen sen valmiiksi ja näyttäessään minulle mitä tamman kanssa oltiin tehty. Astellessani maneesin hiekalla, pää pari astetta kallellaan katsellen mielenkiintoisen värisen hevosen menoa oli siitä nähtävissä niin raakuus kuin potentiaali. Helppoa elämästä sen kanssa ei tulisi mutta ehkäpä jossain kohtaa siitä tulisi ihan toimiva ratsu. Parinkymmenen minuutin jälkeen oli minun aika pidentää tamman jalustinhihnoja muutamalla reiällä, ponnistaa satulaan ja katsoa mistä tämä ruutitynnyri oli tehty.

Liikkeelle pyydöstä seurannut säpäkkä hännän huiskahdus kertoi minulle jo paljon, joten kokeilin miten herkillä avuilla prinsessaa voisi tänään ratsastella. Alkuun Sandy oli sitä mieltä että saisin hoitaa treenit ihan itse, mutta lopulta se pehmeni ja alkoi tasapainottaa liikettään sekä olla muutenkin miellyttävämpi työstää. Lopulta pyysin tamman omistajaa rakentamaan pienen kavaletin jota ylitimme Sandyn kanssa muutamaan kertaan, kuin kokeillakseni sen hyppyä. Tamma lähestyi reippaasti, mutta oli silti hallittavissa ja sillä oli voimakkaan oloinen ponnistus vaikka laskeutuminen olikin hienoisesti tasapainoton. Kuitenkin muutama askeleen jälkeen tamma oli taas tasapainoisempi ja lopettaessani sen kanssa työskentelyn tuumasinkin tamman omistajalle että tuolla olisi kyllä timantti käsissään, kunhan se vielä vain hiottaisiin kauniiksi.

Kaappi


© Varusteponi, Rohtojuuri, Varustekartano, Sokka Luxuries, Kirke, Oddpixel

- Tarhataan riimu päässä (kotona käytössä vaaleanpunainen riimu & -naru)
- Hoidetaan pesarissa
- Jalkojen huolellinen kylmäys rankemman treenin jälkeen

- Ratsastaessa musta este- tai koulusatula lajista riippuen vaaleanpunaisella huovalla, jonka voi heittää pesuun tarvittaessa
- Esteille nahkaiset jännesuojat joka jalkaan
- Kenttäkisojen kouluosuuksillle lainataan esim. Milliltä valkoista huopaa, muuten vaaleanpunainen huopa ja jännesuojat

- Loimitetaan alle 5 asteessa ja kovalla sateella, tarvittaessa voi laittaa sadeloimen alle villan (liila kaulakappaleellinen = toppa, liila = sade, vaaleanpunainen = villa)
- Kuivatukseen tarvittaessa vaaleanpunaisen värinen villaloimi
- Ratsastukseen voi ottaa tummanpunaisen ratsastusloimen, pimeällä heijastimet mukaan!

- Karsinassa koko ajan vesi ja suolakivi tarjolla
- Heinät karsinaan tai tarhaan noin viisi kertaa/pv noin 2 kg
- Aamuisin vahvaa mysli täysrehua 3 litraa, sekaan kamomillaa reilu 1tl, salviaa 3rkl hunajan kanssa ja C- & E-vitamiinit molempia 25ml
- Iltaisin vahvaa mysli täysrehua 3l, sekaan salviaa 2rkl hunajan kanssa
- Juomisen takaamiseksi treenin jälkeen voi juottaa melassivettä

ulkoasu ©, muokkaus Alva | ulkoasun kuvat ©
virtuaalihevonen